Sve što znamo o No Man’s Sky-u

0
Sve što znamo o No Man’s Sky-u

Kako se bliži datum izlaska ovog obećavajućeg indie naslova, tako se i hype znatno povećao. Također – izgleda kako je iz nekog razloga većina igrača shvatila kako se radi o MMO ili bar co-op multiplayer naslovu iako je razvojni tim iza No Man’s Sky-a od samog početka naglašavao kako je igra zapravo singleplayer.

No Man’s Sky je svemirska sim-avantura koja vas stavlja u ulogu pilota na jednom od 18,446,744,073,709,551,616 planeta (yup – ovo je ispravan broj!) kojem je cilj doći u središte galaksije. Počinjete sa osnovnim odijelom i brodićem te putem istraživanja svog planeta nadograđujete opremu koja vam tada omogućuje posjet drugim planetima, pristup različitim atmosferama, podvodnom svijetu i novim resursima koje zatim dalje koristite za nadogradnju opreme.

Sva vlastita otkrića moguće je prenijeti putem brojnih beacona u glavni galaktički sustav, a sva bića koja otkrijete prvi ćete moći i sami imenovati. Ako ste ipak agresivni prema bićima koja susrećete – vaš bounty level će narasti, te ćete biti progonjeni od strane NPCa koji postaju sve teži za poraziti što je vaš bounty veći.

Uz standardno istraživanje svemira – tu je naravno i bogata ekonomija koja se mijenja iz sustava u sustav, a kako bi uopće mogli komunicirati sa lokalnim stanovnicima morat ćete naučiti njihov jezik – bilo putem direktne komunikacije tijekom prodaje sredstava ili putem raznih monolita koje je moguće pronaći na planetima.

Apsolutno sve u igri je proceduralno kreirano, pa tako i svojstva rasa koje je moguće upoznati. Susreti treće vrste će stoga biti šaroliki… Od rasa trgovaca sa slabom borbenom flotom, pa sve do snažnih ratno-orijentiranim rasama koje napadaju sve bez dodatnih pitanja. Svim rasama na koje naletite je moguće pomoći i na taj način zaslužiti njihovu vjernost, ali i iskoristiti za vlastiti profit – pogotovo ako igrate kao intergalaktički pirat.

Međutim, postavlja se pitanje dugoročne originalnosti i “onog nečeg” što će zadržati igrače u igri. Bez obzira na enormnu veličinu igre koju doslovno nije moguće pojmiti – hoće li se igrači dovoljno dugo zadržati unutar igre uz činjenicu da ste sami bez mogućnosti igranja s prijateljima (i neprijateljima).

Na žalost developeri još uvijek nisu otkrili previše detalja oko bilo čega što nije istraživanje. Znači li to da se igra fokusira samo na to uz čisto mogućnost borbe sa lokalnim piratima i mogućnošću pljačkanja trgovaca?

Iako tehnologija iza ovog naslova izgleda stvarno impresivno – svede li se sve na istraživanje još jednog planeta sa još jednom nasumično generiranom životinjom koja se od životinje s prošlog planeta razlikuje samo po drugoj boji ili broju udova, a da igrači nemaju mogućnost dublje interakcije tipa one u Minecraftu ili Space Engineersima – istraživanje No Man’s Skya bi moglo ubrzo dosaditi.

Iskreno se nadamo da to ipak neće biti tako i da nas zapravo čeka još jedan fenomenalni dodatak u space-sim žanru.

Ostavi komentar »